Over mij

Hoe het allemaal begon: ik kroop als 7-jarig kind achter het orgel bij mij thuis. Dat ‘ding’ stond daar toch maar stof te verzamelen. Al snel werd ik gefascineerd door de verschillende klanken die ik daaruit kon toveren. De interesse voor kerkorgels werd daarmee onmiddellijk aangewakkerd en al snel werd dit een obsessie. Orgellessen volgden en in mijn tienerjaren zette ik mijn eerste voorzichtige stappen als kerkorganist. Tegelijkertijd ontwikkelde ik een fascinatie voor koorzang. Vanaf mijn 10e levensjaar mocht ik mee naar de repetities van één van de vele mannenkoren die het dorp waar ik opgroeide rijk was. De dirigent legde me geen strobreed in de weg en liet me zelfs meezingen bij concerten. Omdat het hele fenomeen ‘zingen’ me zo mateloos intrigeerde bleef het niet bij één koor: overal wilde men wel nieuwe, jonge zangers of een organist of pianist. Een en ander resulteerde erin dat ik op mijn 15e ineens in het diepe gegooid werd: bij een koor waar ik de orgelbegeleiding verzorgde kwam de dirigent opeens niet meer opdagen en daarom moest de organist de repetitie maar leiden…! Vanaf dat moment opende zich wederom een nieuw perspectief voor mij: het dirigeren, klank als het ware masseren met je handen. Drie passies ontwikkelden zich vanaf dat moment simultaan aan elkaar: zingen, spelen en dirigeren. In die jaren wist ik dat ik maar één ding wilde: naar het conservatorium.

Op de middelbare school werd me afgeraden om muziek als hoofdvak te kiezen. Beter koos ik een ‘echt’ vak en deed ik de muziek ernaast. Dat was voor mij nooit een optie, omdat ik simpelweg geen idee had wat dat echte vak dan zou moeten zijn. Muziek was (en is) voor mij het enige echte vak.

Uiteindelijk kwam ik terecht op het ArtEZ Conservatorium te Zwolle waar ik werd toegelaten tot de opleiding orgel, later kwamen daar ook de opleiding kerkmuziek bij en een aantal bijvakken waaronder piano en zang. Van 2004 tot 2011 heb ik aan dit conservatorium gestudeerd en het heeft geresulteerd in een masterdiploma orgel en een bachelordiploma kerkmuziek. Tijdens mijn studie heb ik een periode aan het Conservatoire de Strasbourg gestudeerd via een uitwisselingsprogramma.

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten

Met de start van mijn opleiding kreeg ik ook mijn eerste officiële aanstelling als dirigent bij een koor in de regio. Tijdens mijn studie zong ik in diverse (gelegenheids)ensembles en probeerde ik links en rechts zoveel mogelijk te dirigeren. Ik wist toen al wat na de orgelopleiding mijn volgende stap zou zijn: een studie koordirectie. Dat is gelukt: in 2012, 2013 en 2014 volgde ik de Kurt Thomas Cursus en vervolgens werd ik toegelaten tot de masteropleiding koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2016 studeerde ik hier af ‘met grote onderscheiding’. Na mijn studie werd ik een aantal maal geselecteerd voor internationale masterclasses met gerenommeerde koren. Inmiddels heb ik een aantal (kamer)koren en projectkoren onder mijn leiding, elk met hun eigen karakter. Je leest hier alles over op de pagina ‘mijn koren’. Daarnaast word ik nu en dan gevraagd als koorrepetitor bij het Nederlands Kamerkoor.

Nog steeds zijn zingen, spelen en dirigeren mijn drie muzikale passies en nog steeds zou ik niet kunnen verzinnen wat ik anders zou moeten dan dit.

Klik hier voor een formeel muzikaal cv

Klik hier voor een CV voor gebruik in concertprogramma’s e.d.