Abend will es werden

Een beetje een dubbel gevoel is het wel. We zijn blij dat we weer concerten kunnen geven, maar ons eerste concert is er een in een periode dat de dagen korter worden, de blaadjes vallen, de lucht grijs kleurt. Dichters en musici bezingen juist in deze tijd de vergankelijkheid van het leven.

Allerlei gevoelens en ideeën komen boven wanneer het thema ‘avond’ centraal staat. Voor Brahms is het in ieder geval niet enkel kommer en kwel. In O Schöne Nacht concentreert hij zich op de mooie dingen: sprookjesachtig verschijnt de maan in zijn volle pracht en de kleine sterretjes twinkelen er omheen. De nachtegaal zingt en binnenshuis sluipt een knaap zachtjes naar zijn geliefde. In zijn Der Abend wordt juist een ander tafereel geschapen. Als in een droom zien we dorstige paarden op een verzengde zomeravond eindelijk tot rust komen. Cupido, Thetus en Phoebus verschijnen ook ter plaatse. Wat ze met elkaar te maken hebben? Het is aan de luisteraar hier een interpretatie aan te verbinden.

De Eichendorff-gesänge van Frank Stanzl zijn het beste te omschrijven als rauw melancholisch. Hier even geen warme harmonieën, even geen kleurrijke koorklank. Dissonanten die als functie hebben het uitbeelden van een gevoel van gemis, heimwee. Terug willen naar het bekende, maar niet terug kúnnen. Een avondwandeling met een hoofd vol verwarde gedachten. Ook voor deze stemmingen zijn er teksten, is er muziek geschreven.
In Nachtgebet van de componist Alex Roth nemen we plaats in een tijdmachine. Deze straalt ons terug naar de tijd dat het Gregoriaanse avondgebed Te Lucis Ante Terminum gezongen werd.

Of het nu gaat om overgave (Herr, nun lässest du deinen diener in Frieden fahren), diverse aspecten van menselijke interactie (de Heine-liederen) of een dromerige staat van zijn (Nachtlied en Nacht und Träume), voor de componisten in dit programma zijn het allemaal aspecten die thuishoren bij het vallen van de avond.

Van harte welkom in de Grote Kerk op het Kerkplein in Den Bosch, 221 november 16.00 uur. Bestel je kaartjes via https://www.cangotickets.com/bkk/